OPEN DATA

Met open mind en open data naar een nieuwe wereld

Smart government, smart health, smart energy en natuurlijk onze slimme steden: het samen bouwen aan een betere wereld is ondenkbaar zonder de hulp van open data. Maar wat verstaan we onder deze term? En belangrijker nog: wat doen we bij Geodan met die enorme wolk aan ruwe gegevens?

Geen data-analist of GIS-specialist? Goed om te weten waar we het bij open data precies over hebben. De definitie: Open data is onbewerkte (overheids)informatie die openbaar is en waar geen auteursrechten of andere rechten van derden op berusten. Volgens ex-Geodan medewerker Martijn van Exel is ‘open’ de enige juiste vorm waarin data kan bestaan. Als ambassadeur, voorvechter én gebruiker van open data, dé persoon om het belang en nut van open data kort te duiden. Naast zijn betrokkenheid bij de wereldwijde community OpenStreetMap werkt Martijn voor het Amerikaanse Telenav.

‘Op steeds meer plekken is open data gangmaker van disruptie, verandering of vooruitgang’

‘Data moet vrij zijn’

Martijn: “Veel te lang zat data opgesloten in zware systemen en dure licenties. Een werkwijze die in de nieuwe wereld niet meer werkt. Data moet vrij, gratis en voor iedereen beschikbaar zijn. Dat is ook de gedachte achter de wereldwijde community OpenStreetMap waar ik bij betrokken ben. Een schoolvoorbeeld van hoe je van onderaf de wereld verandert en hem tegelijk in kaart brengt.’ Volgens Martijn heeft data in zichzelf ook geen waarde. ‘Wil je er geld mee verdienen, dan zal je er creativiteit, kennis en relevantie aan moeten toevoegen. Kijk naar Google, of hoe een game als Pokémon Go momenteel de wereld veroveren. Op steeds meer plekken is open data gangmaker van disruptie, verandering of vooruitgang.’

Waardevolle grondstof

3 x open data
Het open data-beleid van de overheid zorgt voor een rijkdom aan hoogwaardige gegevens. Data die al dertig jaar de ‘grondstof’ en kern vormt van onze producten en diensten. Hoe krachtig de combinatie open data en Location Intelligence is, tonen de volgende voorbeelden uit onze praktijk.

1  Slimme logistiek
Wat is de snelste, beste of slimste route in ons fijnmazige wegennet dat dreigt dicht te slippen? Logistieke uitdagingen gaan niet alleen over de kortste weg van A naar B. Location Intelligence wijst klanten als PostNL de weg in nieuwe slimme vormen van logistiek en distributie. Bijvoorbeeld met ons Stoepen-, Paden- en Stratennetwerk (GSPS). Het meest gedetailleerde routeringsnetwerk voor voetgangers in ons land is ontwikkeld op basis van honderd procent open data. Zo gebruiken we data van de NDW Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW), maar ook Kadaster-data uit de Basisregistratie Topografie (BRT).

2  Welkom op onze nieuwe locatie!
Locatie is alles in de wereld van de kinderopvang. Alleen: goede locaties zijn dun gezaaid, peperduur en vaak maar kort op de markt. Dus als er al eentje vrijkomt, dan wil je er wel zeker van zijn dat deze staat in een buurt met de juiste markpotentie. Maar hoe kom je daar achter? Juist, met open data! Denk aan CBS-gegevens over leeftijd, inkomen, opleidingsniveau, maar ook de verhuisbewegingen en bijvoorbeeld de aanwezige concurrentie in een verzorgingsgebied. Door al die afzonderlijke informatie te combineren, analyseren en weer te geven in een viewer, beschik je snel over een betrouwbare analyse. Precies wat Kindergarden nodig heeft bij het realiseren van haar groeiambities.

3  Bouw je wereld in Geocraft
De ongekend populaire wereld van Minecraft bracht ons op een goed idee: door geo-data in de 3D omgeving te laden ontstaat een levensechte virtuele omgeving. Eentje waarin kinderen hun eigen leefomgeving kunnen bouwen en belangrijke skills als analytisch denken en oplossend vermogen worden getraind. In GeoCraft staat inmiddels heel Nederland in 3D en bouwen duizenden kinderen mee aan hun buurt, wijk of stad. Fun, experience en reality zijn de basis van het succes. En natuurlijk… open data. Geocraft is zonder commerciële data ontwikkeld. De credits gaan hier naar de BAG, de top10NL en het AHN2 (Algemeen Hoogtebestand Nederland 2). Naast de educatieve waarde van Geocraft in het onderwijs, wordt de toepassing ook gebruikt om burgerparticipatie te stimuleren bij tal van ruimtelijke vraagstukken.